Buxus snoeien

Wanneer moet ik mijn buxus snoeien?

Buxus snoeienHet snoeien van buxus is nodig om de plant te “verjongen” en om ze mooi in vorm te houden. Buxus dien je 2 maal per jaar te snoeien: 1 maal in juni, een tweede maal einde september. Je doet dit best op een bewolkte dag om zo bladverbranding te voorkomen. In juni hebben de buxusplanten hun eerste groeiperiode achter de rug en zijn de jonge scheuten voldoende afgehard om gesnoeid te worden. De snoeibeurt in september¬† is nodig om tijdens de winter van de mooie vorm te kunnen genieten. Enkele dagen na het snoeien kan het zijn dat er bladeren bruin worden, dit is normaal. Dit zijn bladeren die beschadigd zijn tijdens de snoei. Ze zullen na enkele weken afvallen en vervangen worden door jonge nieuwe scheuten.

Snoeien van buxus: het juiste snoeimateriaal kiezen

Naargelang de hoeveelheid en grootte van je buxussen kan je kiezen voor verschillende materialen. Voor vormsnoei van kleine tot matige buxussen kan je kiezen voor een buxusschaar. Deze professionele snoeischaren zijn ideaal om je buxus te vormen hoe jij het wilt. Buxushagen of grote “blokken” kan je beter scheren met een heggenschaar. Dit kan zowel een handmatige als een elektrische zijn. Deze kan je bovendien ook gebruiken voor het snoeien van andere hagen. Ik raad aan om zeker niet te besparen op de aankoop van een goede snoeischaar en dit om de volgende redenen:

  1. 1. Een snoeischaar van hoge kwaliteit zorgt voor meer comfort en makkelijker snoeien, dus geen pijnlijke handen of polsen!
  2. 2. Het messenblad zal scherper zijn wat ervoor zorgt dat de buxusplanten minder zullen “afzien” tijdens en na de snoei.
  3. 3. Mits goed onderhoud kan een snoeischaar levenslang meegaan, beter een kwaliteitsvolle en comfortabele schaar dan meerdere scharen die het werk lastig maken!

Buxus kopen